Steg 2 - Gör en budget

Nu har du sett lite vad du lägger dina pengar på samt hur mycket du får in varje månad. Förövrigt kan det vara bra att ha ett bankkonto eller speciellt ställe där du förvarar kontanter på, för att hålla koll och se allting samlat. Du bör i och med att du för kassaboken även skriva upp hur mycket du har över varje månad, för att senare summera det hela. I alla fall är det nu dags att göra en budget. Hur mycket pengar räknar du med att få in denna månad? Vad har du tänkt köpa (fanns lite om detta i min kassabok)? Planera detta och se gärna till att ha åtminstone några hundralappars marginal. Oväntade utgifter kan komma, det du tänkt köpa kan vara dyrare än du trott, eller i bästa fall får du lite pengar över. 
Spartips: Om du har lite större inkomster kan ett tips vara att ej beräkna exempelvis 500 kr i budgeten och således utgå från att du har 2500 kr att röra dig med, istället för 3000 kr. Då har du garanterat sparat minst 500 kr, såvida du håller dig till din budget. Att göra en budget går snabbt och är inte så tråkigt och byråkratiskt som det låter, tvärtom! Här är en väldigt enkel version (återigen är inte detta vad jag tänkt köpa och inkomsterna överensstämmer ej):

Inkomster:  Utgifter:
     
Studiebidrag1 050 kr Godis100 kr
Säljer Expressen400 kr Festival1 500 kr
Födelsedagspengar1 000 kr Inköp till festival400 kr
   Badbyxor200 kr
   Bensin100 kr
     
Summa:2 450 kr  2 200 kr
 -2 200 kr   
Kvar:250 kr   


Detta är en väldigt enkel variant av hur en budget ser ut. Gör gärna i Excel, det är superenkelt. Excel räknar dessutom direkt ut vad summan av dina inkomster blir ifall du markerar dem och antingen klickar på summeraknappen i verktygsfältet, eller kollar längst ner i högra hörnet.
En budget baserar man på vad man tror i runda slängar och den kan givetvis aldrig vara exakt, men det är bra för att se ungefär hur mycket mer man kan köpa, eller hur dyra badbyxorna man skall köpa kan vara, på ett ungefär. Dock får man tänka på att bara för att budgeten en månad ser ut att ha ett kraftigt överskott, skall man inte köpa extradyrt bara därför. Då är det bättre att spara mer pengar och köpa någonting större samt vettigare för dessa pengar nästa månad!

Lycka till

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0