Tävling: Designa en t-shirt och "vinn" marknadsföring

En tjej på Schulman-siten 1000apor vill att man skall designa en t-shirt och därmed ha chansen att få sin blogg marknadsförd:

"Ok. Det där med plånboken är inte bra. Inte alls bra. Men skit i det nu. Jag får lösa det på någon vänster.

Tänkte utlysa en läsartävling. Vi skall trycka upp t-shirts och jag behöver ett jävligt snyggt tryck. Det skall stå "Siuge kiuk?" och vara i svartvitt.

Mejla förslag till klara@1000apor.se

Vinnaren får en jävligt bra marknadsföringskanal och tröjan kommer att säljas här på bloggen."

Inte heller detta är väl något ypperligt tips, men såvida du bedriver en blogg där du har en del annonser, lyckas vinna tävlingen och därmed får reklam för din blogg, kan du mycket väl tjäna en hel del. Framförallt om din blogg verkligen är bra och du således har chansen att i och med detta behålla de nya läsarna samt få dem att sprida vidare din blogg/hemsida.


Lite om designen och ett simpelt spartips

Haha, jag är verkligen ingen hacker, men jag var så oerhört trött när jag kom hem förut, så jag har suttit här och pillat lite med designen. Blev väl tillsvidare helt okej ändå, måste jag säga. Kommer absolut att bli fler ändringar! :)
För att inte göra detta till ett helt bortkastat inlägg, tänkte jag bara att nu när vädret är så oerhört fint och man drar iväg och badar, grillar, festar eller vad som helst, kan man faktiskt spara in lite pengar, utan att verka som en snål mupp. Ofta kanske man drar iväg vart man nu skall med många vänner och då är det absolut smart att köpa flerpack! Istället för att alla köper varsin Cola (mest politiskt korrekt, haha), köp ett 24-pack med burkar, eller 6-pack med 1 ½ liters och dela på dessa samt priset!

Som sagt är detta inte alls ett överdrivet smart eller speciellt tips, många fler och mycket bättre kommer att komma ifall ni fortsätter läsa och försöker bidra till att sprida bloggen! Håll ögonen öppna och läs gärna igenom tidigare inlägg, där det i alla fall finns en del goda tips för att tjäna eller spara pengar. Kände hursomhelst att jag var tvungen att komma med något ;)

Förövrigt kan jag säga att själva namnet "oneofthose" kom jag på för typ ett år sedan, då jag under en väldigt väldigt kort period bloggade om lite allt möjligt. Namnet kommer från att denna blogg då just var en av alla andra likadana. Nu är bloggen dock helt annorlunda och antagligen kommer jag att byta domän till någonting mer passande.

Kör hårt ikväll!


Tjäna extrapengar på din hobby (nr. 2)

Min site är till för att uppmuntra kreativitet, sparande, smart konsumtion och framförallt drivkraft & entreprenörskap. Därför är det nu dags för idéer kring ytterligare en hobby många kan ha....
 
Allteftersom blir matlagning allt hetare i Sverige och även män lagar mycket mat (alla vet att vi killar som lagar god mat får alla flickor på fall). Säkerligen är det många av er som har matlagning som en stor hobby, eller åtminstone gillar matlagning. Givetvis finns det då metoder för dig att tjäna pengar på detta, fastän du är ung, inte kan jobba med det, inte har någon utbildning etc. Till vilken nivå och seriositet du kan ta det hela beror på hur duktig du är, tid, kontakter m.m.

1. En egen receptsamling.
Har du många recept, gärna lite egna, varför inte ta och skriv ihop någon form av receptsamling. Att göra den i bokformat kanske blir lite dyrt samt svårt att lyckas med. Men varför inte skapa en receptsamling i ett bloggformat. Lägg upp ett recept varje dag eller dylikt och ha gärna speciella dagar där du exempelvis även kommer med drinktips. Nischa dig gärna också. Festmat? Studentmat? Husmanskost? Speciell mat inspirerad från lite här och var? Random? Vegetariskt? Möjligheterna är många. Utveckla och tänk igenom vad som passar just dig.

2. Erbjud dig att vara kock vid mindre middagar eller tillställningar.
Du kan inte direkt förvänta dig att få laga konungens mat vid Nobelmiddagen, men försök att marknadsföra dig lite och utnyttja dina kontakter, så kan du kanske vid en mindre tillställning få ansvara för maten, eller åtminstone exempelvis förrätten. Alltså handlar det om att försöka sälja din tjänst som kock/assisten/kypare eller vad som helst nu till olika tillställningar sommaren för med sig. Var bara på det och du kommer säkert att lyckas få något uppdrag! :)

3. Var kreativ, mixa de två ovanstående förslagen eller någonting annat.
Kom på lite vad som helst, det kan handla om att planera människors kost, försöka nå ut med recepttips, skriva artiklar/krönikor kring detta. Var kreativ!

Vidare finns givetvis möjligheter att söka jobb inom café/restaurangbranschen, men det är inte direkt ett särskilt innovativt pris, det visste du antagligen sedan tidigare.

Förövrigt är både dessa förslag samt förslagen kring hur du skall utnyttja att din hobby är en idrott väldigt bra erfarenheter när du senare söker jobb, alternativt startar eget företag. Dessa erfarenheter bär du med dig, samtidigt som en eventuell arbetsgivare absolut kommer att bli imponerad.

4. Förpacka mat och skicka till privatpersoner
Läste om ytterligare ett förslag och kompletterar därför inlägget med en 4:e idé. Den handlar om att man kan erbjuda en typ av cateringtjänst, där man skickar ut hemlagad mat till folk som har beställt, eller gärna prenumererar. Väldigt många har inte tid, ork eller lust att laga mat. Därför kan de istället välja att se till så att du sköter tillagandet och leveransen av deras middagar. Ha olika middagsförslag, vanliga, enkla och relativt billiga. Kan skriva mycket mer om denna idé här, men det beror lite på hur man vill utveckla den och nischa sig. Se i alla fall till att ha riktigt bra råvaror - det tjänar du på i längden!

 


Spartips: Rabattkoder

Trevligt att jag har fått lite nya läsare efter rekommendation från http://wiktormode.blogg.se/ . Håller fortfarande på att bygga upp bloggen, kommer att göra ändringar, strukturera det hela, börja marknadsföra mig etc. etc. Men kul att ni är här! Hoppas verkligen att ni fortsätter att besöka sidan. Kommer att komma med många tips, vissa mer omfattande, vissa mer enkla, men ändå smarta. Ett jag faktiskt har lyckats spara lite pengar på är att hålla lite koll på rabattkoder.
Själv handlar jag mycket från Internet, då det är så oerhört smidigt. http://www.rabattkod.se/ uppdateras ofta med olika koder eller kampanjer. Ibland har jag faktiskt tjänat flera hundra på att exempelvis utnyttja någon av de HM-koder som har kommit upp. Finns olika koder och erbjudanden till alla typer av Internethandelssiter. Kom ihåg att alltid besöka denna sida innan du köper någonting från Internet! :)

Tjäna extrapengar på din hobby (nr.1)

Nu kommer jag att i de kommande inläggen att publicera metoder för att tjäna extrapengar. Det kommer att bli runt sju inlägg kanske och det handlar om att du skall kunna tjäna pengar via din hobby, fastän det är en hobby du aldrig trodde du skulle ha nytta av i ekonomiskt syfte. Kanske är din hobby dyr och då behöver du verkligen kunna tjäna lite pengar, för att så att säga jämna ut det hela. Enjoy!

Är ditt stora intresse någon idrott? Kanske fotboll, hockey, innebandy eller handboll? I sådana fall har du möjligheter att kunna tjäna pengar, lite beroende på om du spelar, erfarenhet, tid, andra fallenheter etc. Säg att du är runt 16-18 år och spelar fotboll. Då kan du, bara för att ta några exempel:

1. Var fotbollstränare för yngre barn. Antingen på en sommarfotbollsskola, eller 1-2 gånger i veckan. Lite beroende på, kan du faktiskt tjäna lite pengar på detta. Om du är tränare på en sommar fotbollsskola, antagligen som din klubb anordnar, bör du absolut kunna tjäna ett par tusen kronor. Samtidigt lirar du fotboll - ditt stora intresse, ligger ute i solen och har det allmänt soft.

2. Starta en egen website/blogg om fotboll. Ifall ditt intresse verkligen är starkt och du besitter stor kunskap, kanske om något speciellt lag; varför inte starta en hemsida med nyheter eller vad som helst för att tjäna pengar på det. Då kan du tjäna pengar bl.a. på annonsintäkter, eller kanske säljer du något fotbollsrelaterat? Hur man skall lyckas med annonser och tjäna pengar på Internet kommer det att komma flera inlägg om allteftersom i bloggen! :)

3. Dra igång en fotbollsturnering med några vänner. Snacka lite med kommunen, så bör du säkert kunna hyra planen till ett bra pris. Håll tillsammans med några vänner en turnering, nischa den gärna lite - gör den speciell! Antingen för knattar, vilket är lättast, eller för lite äldre lag. Om du väljer det senare alternativet behöver det ju inte vara seriösa lag, utan kanske vänner från orten som bildar ett par olika sjumannalag och lirar lite. Vad du genom detta kan tjäna pengar på är:

- Avgift för att vara med
- Sponsor
- Försäljning av läsk, godis, glass, hamburgare etc.

Om ni är ett gäng som håller en turnering för säg 8-9 åringar, kan ni dela upp ansvaret och slipper således att betala folk för att hjälpa till. Någon sköter det administrativa/speaker, några är domare, några håller koll så att allt flyter på bra och några säljer vad ni nu kan tänkas vilja sälja. Hamburgare och läsk brukar vara klockrent på fotbollsturneringar!
Såvida man vill göra det hela ännu enklare kan man bara ta en öppen gräsyta, försöka få dit några mål, har  X antal kronor i anmälningsavgift så att ett par olika kompisgäng anmäler sig. Då behöver det hela inte vara seriöst, men man tjänar ändå pengar på anmälningsavgiften och framförallt att folk köper läsk m.m.


Alla dessa förslag gäller givetvis även många andra sporter, fotboll är bara ett bra exempel! :)


Investera: Dela upp dina investeringar

När du har tjänat/fått en större summa pengar, är det alltid bra att disponera denna. Säg att du får sammanlagt 20 000 kr när du tar studenten + att du under helgerna har jobbat ihop 10 000 kr som du nu har sparat. Under våren har du levt på studiebidraget och därför har du nu en summa pengar:

5000 kr - Sommar & nöje
5000 kr - Kläder

Resterande 20 000 kr vill du spara. Då gäller det att disponera även dessa pengar. Nu beror det helt på din kunskap samt vilja att riskera, men hursomhelst är det bra att ha lite olika varianter att investera. Man bör ha:
 
- Ett vanligt långsiktigt räntekonto. Där bör du placera en del extrapengar du får in lite då- och då. Här tjänar du efter ett par år mycket pengar, tack vare ränta på ränta
- En aktieportfölj där du satsar pengar på aktier med lite högre risk (mer om detta kommer att komma)
- Ett långsiktigt investeringskonto. Här placerar du i stabila fonder och aktier. Visst finns det en risk, men det bör även ge en bra avkastning

Om jag idag skulle vinna 500 000 kr, hade jag placerat dessa på följande vis:

- 100 000 kr på SEB:s långsiktiga räntekonto. Efter 5 år skulle jag då, helt utan att riskera, likväl som att låta de ligga hemma, ha 125 000 kr
- 100 000 kr i högriskaktier/fonder. Dessa skulle vara: Catech, Morpich, Tricorona, Odd Molly, ABN Brasilienfond, Simplicity Africa
- 250 000 kr på mitt långsiktiga investeringskonto. Aktier: HM, Vostok Nafta, Björn Borg samt några väl utvalda fonder
- 50 000 kr investerar jag i mig själv. Skall jag vara ärlig kan detta vara den bästa investeringen. Ett fräscht yttre, kunskap, generositet, nöje m.m. ger en mycket mer i längden än man kan ana.

Eventuellt kan man även välja att placera dessa pengar i något projekt man känner till, eller investera i ett eget företag. Det beror helt på förutsättningar!


Tjäna extrapengar: Låna ut pengar till hög ränta

Ifall du har hyfsat gott om likvida medel, d.v.s. har ett par tusen över, kan du faktiskt satsa på att låna ut lite pengar till vänner med mindre pengar. Kanske känns snålt att låna ut mot ränta till sina närmsta vänner, givetvis, men exempelvis folk du på Internet tidigare gjort affärer med eller dylikt. Finns en del som verkligen är behov av snabba pengar, men inte vill låna av föräldrar/nära vänner. Med tanke på att du antagligen inte har hur mycket pengar som helst, bör du ta ut en hög ränta för att tjäna på det. Säg att du lånar ut 2000 kr den 25 maj, till en som vet att han får pengar i och med lön den 25 juni och tar ut 20 % i ränta. Istället för att pengarna hade legat hemma eller på ditt konto, har du då snabbt och enkelt tjänat 400 kr!

Eller så försöker du med en smart metod. Säg att du dock kan erbjuda dig att låna ut till 10 % i veckan istället för 20 % på den månaden. Ifall du vet att personen du lånar ut pengar till ändå inte kommer att få pengar för en om en månad (4 veckor) och han/hon inte tänker så långt, tjänar du då ännu mer pengar (ränta på ränta). Därmed 1,05^4*2000, d.v.s. 2928 kr. Då har du tjänat nära 1000 kr!! En lite väl falsk metod dock kanske.

Huruvida detta är lagligt eller ej kan vara en annan sak, sinsemellan vänner är ju utlåning av pengar en självklar aktion och då är det givetvis många som vill ha något för besväret. Om du tänker efter har du säkerligen varit i denna situation tidigare.

Spartips: Kaffe på Donken - många hundralappar i potten

McDonalds är vidrigt och av princip går jag nästan aldrig dit. Dock måste jag erkänna att deras kaffe är riktigt, riktigt gott. Till och med detta års slut har de en liten "kampanj". När man köper en kaffe/cappucino/whatever (måste vara stor tror jag), skall man bara spara den där lilla lappen där erbjudandet står. Då får man den femte gratis! Ingen jättegrej kanske, men om man, tillskillnad från mig, ofta köper på Donken, kan man verkligen tjäna på det i längden. Säg att man köper en stor kaffe där 5 dagar i veckan resten av året:
 
Det är typ 215 dagar kvar av året.
215/7 = 30,7
30,7*5 = 154

Om du köper en kaffe varje vardag, ej på helgerna, köper du under resten av året 154 st. En stor kaffe kostar mig veterligen 18 kr. Men nu får du var femte på köpet:

154*18 = 2772
2772/5 = 550 kr

Alltså tjänar/sparar du genom att hålla koll på dessa lappar, 550 kr, såvida du konsumerar såpass mycket McDonaldskaffe. En stor Cappucino/Latte är ännu dyrare, utifall att du köper det. 23 kr tror jag de kostar.

154*23 = 3542
3542/5 = 708 kr

Alltså sparar du då över 700 kr! Med andra ord sparar/tjänar du in 31 st nya Latte.

Men nu kanske du köper en latte/cappucino där mer sällan, säg bara under helgerna, d.v.s. 2 ggr/vecka. Visst, inte lika stor förtjänst, men lite har du allt att vinna.

708*0,4 = 283 kr. Ingen enorm summa, men detta är bara ett av alla tips - många bäckar små. Samtidigt är det ändå en bra metod. Trots allt är det 12 st nya Latte, bara sådär!

Vinn en utgåva av Bonniers trafikskola

En del tips här kommer vara olika tävlingar. Då inte direkt trisslotter, utan lite mindre, där man åtminstone har en liten chans att vinna. Svara på några frågor här och vinn en utgåva av Bonniers trafikskola!

https://www.netigate.se/s.asp?s=8405X6867


Steg 3 - Summera, analysera, planera

Nu när du har fört en kassabok och planerat den kommande månadens budget bör du återigen tänka över din ekonomiska situation. Klarar du dig på de inkomster du brukar få in? Har du väldigt mycket pengar över varje månad och i sådana fall kanske bör investera i aktier, fonder eller dylikt? Överstiger dina utgifter dina inkomster? I vilket fall vill du säkert ha ännu större marginal, eller åtminstone till en början större inkomster och mindre utgifter för att kunna spendera pengar på lite mer rejäla grejer. Tänk även igenom ifall du har tänkt köpa exempelvis en TV. Vad kostar den? Hur mycket behöver du spara varje månad för att få råd med den?
Är du i akut behov av en bättre ekonomi finns det mycket du kan göra för att förbättra den. Vissa metoder är väldigt enkla och inte alls en ansträngning. Vissa kräver kanske lite mer ifrån din sida. Allt beror på hur mycket du är beredd att satsa för att få en bättre ekonomi. Detta steg är lite diffust måhända, men som sagt; tänk igenom din situation och fundera över om du kanske verkligen behöver satsa ordentligt för att få en bättre ekonomi. I vilket fall bör du absolut besöka denna sida frekvent. Tips för att spara såväl lite som mycket pengar kommer att komma. Tillvägagångssätt för att tjäna extrapengar "onödiga utgifter"/metoder för att spara, är någonting ni alla kommer att ha nytta av. Därmed inte sagt att ni skall konsumera mindre - tvärtom! Med olika smarta knep som kommer att presenteras, kommer du att ha råd att spendera mycket mer pengar än tidigare :)


Steg 2 - Gör en budget

Nu har du sett lite vad du lägger dina pengar på samt hur mycket du får in varje månad. Förövrigt kan det vara bra att ha ett bankkonto eller speciellt ställe där du förvarar kontanter på, för att hålla koll och se allting samlat. Du bör i och med att du för kassaboken även skriva upp hur mycket du har över varje månad, för att senare summera det hela. I alla fall är det nu dags att göra en budget. Hur mycket pengar räknar du med att få in denna månad? Vad har du tänkt köpa (fanns lite om detta i min kassabok)? Planera detta och se gärna till att ha åtminstone några hundralappars marginal. Oväntade utgifter kan komma, det du tänkt köpa kan vara dyrare än du trott, eller i bästa fall får du lite pengar över. 
Spartips: Om du har lite större inkomster kan ett tips vara att ej beräkna exempelvis 500 kr i budgeten och således utgå från att du har 2500 kr att röra dig med, istället för 3000 kr. Då har du garanterat sparat minst 500 kr, såvida du håller dig till din budget. Att göra en budget går snabbt och är inte så tråkigt och byråkratiskt som det låter, tvärtom! Här är en väldigt enkel version (återigen är inte detta vad jag tänkt köpa och inkomsterna överensstämmer ej):

Inkomster:  Utgifter:
     
Studiebidrag1 050 kr Godis100 kr
Säljer Expressen400 kr Festival1 500 kr
Födelsedagspengar1 000 kr Inköp till festival400 kr
   Badbyxor200 kr
   Bensin100 kr
     
Summa:2 450 kr  2 200 kr
 -2 200 kr   
Kvar:250 kr   


Detta är en väldigt enkel variant av hur en budget ser ut. Gör gärna i Excel, det är superenkelt. Excel räknar dessutom direkt ut vad summan av dina inkomster blir ifall du markerar dem och antingen klickar på summeraknappen i verktygsfältet, eller kollar längst ner i högra hörnet.
En budget baserar man på vad man tror i runda slängar och den kan givetvis aldrig vara exakt, men det är bra för att se ungefär hur mycket mer man kan köpa, eller hur dyra badbyxorna man skall köpa kan vara, på ett ungefär. Dock får man tänka på att bara för att budgeten en månad ser ut att ha ett kraftigt överskott, skall man inte köpa extradyrt bara därför. Då är det bättre att spara mer pengar och köpa någonting större samt vettigare för dessa pengar nästa månad!

Lycka till

Steg 1 - För en kassabok

För att hålla koll på vilka utgifter respektive inkomster du har, kan du börja med att under en period (förslagsvis en månad) föra en kassabok, för att sedan kunna utvärdera denna (du kan skicka till mig om du vill). Själv gör jag detta och den ser ut som såhär (har inte alls samma inkomster/utgifter och vad jag har köpt etc. överensstämmer ej, men vill hålla lite på integriteten, haha). Denna innefattar nte alls särskilt många tips på hur man skall spara/tjäna pengar. Det kommer allteftersom att publiceras istället! :

Maj      
       
Inkomster: Utgifter:  Att köpa: 
       
Lön3 000 krJeans1 500 kr Klippning500 kr
Studiebidrag1 000 krChinos400 kr Betala prenumeration300 kr
Försäljning av jacka800 krBälte500 kr Blåvitrutig skjorta900 kr
  Frakt jacka55 kr   
  Badbyxor129 kr   
  Godis70 kr   
  Grillkväll100 kr   
  Fika100 kr   
  (Utlånat200 kr)Pelle  
       
Summa:4 800 kr 3 054 kr  1 700 kr
 -3 054 kr     
Kvar:1 746 kr     


Nu ser det lite skevt ut beroende på storlek etc., men en liknande är jättelätt att lägga upp i Excel. Ett bra tips om du vill få lite koll på din ekonomi! Förövrigt kommer det att till en början vara 3 st steg, varav detta var de första, där du får tips om det absolut grundläggande som du bör tänka på först. Med denna grund kan du sedan analysera din ekonomiska situation samt ta del av alla de tips som lite då- och då kommer att ploppa upp.


Denna site blir vägen till lite extra klirr i kassan

Till att börja med kan jag tala om att denna blogg, eller rättare sagt hemsida i bloggformat, riktar sig till dig mellan 12 och 20 år. Samtidigt som vi ungdomar ser så oerhört mycket vi vill spendera våra pengar på, inser de flesta av oss att det tyvärr finns en gräns. Alldeles för ofta räcker inte pengarna till. Givetvis finns det inget knep för att som ungdom helt plötsligt bli ekonomiskt oberoende, men däremot finns det mer än du tror som kan göra att du åtminstone lyckas få några hundralappar över, så du kan köpa en lite dyrare jacka, gå på en viss konsert eller spara till en resa.
Snålhet är någonting genuint ont och tråkigt. Att vara lite ekonomisk skadar inte, men jag tycker inte att heller detta bör gå till överdrift. Själv anser jag mig vara ekonomisk och försöker hålla lite koll. Dock försöker jag även att vara generös samt älskar att spendera och gör således det ofta, massa pengar på kläder, nöjen, mat etc. I och med tips du kommer få på denna site, kommer du lära dig att vara ekonomisk. Det handlar å ena sidan om att tjäna lite extrapengar och även att spara på onödiga utgifter. Ifall du lyckas bra med detta, kan du samtidigt spendera pengar på nöjen och inte gå miste om allt kul man kan göra. Därmed inte sagt att allt blir bra av pengar, men visst är det skönt, visst underlättar det att känna att man har lite mer pengar än man brukar och följaktligen har större frihet att göra vad man vill.
Sommaren närmar sig med stormsteg. Alltså kommer inget studiebidrag  för de över 16 år och man får det mer knapert än vanligt. En del kanske sommarjobbar. Men både för er som sommarjobbar, inte sommarjobbar, eller fortfarande är tillräckligt unga för att få studie/barnbidrag, behövs säkerligen lite extra pengar. Sommaren bjuder på så oerhört mycket man verkligen inte vill missa. I och med att frekvent besöka denna site och ta del av tipsen, kommer du att ha lite mer pengar över och sommaren kommer att kunna bli ännu bättre. Det handlar dels om att spendera klokt, dels om att lyckas tjäna några kronor man inte visste att man kunde tjäna. Därtill lite tur!
Allteftersom kommer vi att uppdatera bloggen och den lite unika idén vi har är att de spartips du kommer att ta del av är högst aktuella, så de gäller att ständigt besöka oss, för att inte missa det roliga.
Såvida du hjälper till att marknadsföra denna blogg kommer även intresset från min sida att bli starkare. Därmed kommer fler tips att komma och jag kommer att satsa ännu mer seriöst, vilket gynnar ditt sparande.

Lycka till!

namnls-1.jpg picture by Glidaren_


RSS 2.0